PROF. DR. BAHRİYE ÜÇOK'U ANIYORUZ

1919’da İstanbul’da doğan Bahriye ÜÇOK Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk-İslam Tarihi Bölümü’yle birlikte Ankara Devlet Konservatuvarı Opera Bölümü’nü bitirdikten sonra Samsun ve Ankara’da 11 yıl lise öğretmenliği yaptı. 1953’de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde ilk kadın öğretim üyesi olarak göreve başladı. 1954 yılında doçent, ardından profesör oldu. Arapça ve Farsça’yı iyi bilen Üçok, İslam dinin çağdaş, gerçekçi ve dinin özünde uluna hoş görüyle yorumladığı için değişik tehditlerle karşılaştığından güvenlik nedeniyle akademik çalışmalarına 1960’da ara verdi.

1971 yılında Cumhurbaşkanlığı kontenjanından Cumhuriyet Senatosu Üyesi oldu. 1977 yılında CHP’ne geçti. 12 Eylül 1980 Harekatı’ndan sonra 1983’de Halkçı Parti’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. 1984 seçimlerinde bu partiden Ordu Milletvekili seçildi. 1986’da katıldığı SHP’nin 1990’da Parti Meclisi üyeliğine getirildi.

1989 yılında bir televizyon açık oturumunda “İslam’da örtünmenin zorunlu olmadığını” açıklamasından sonra yoğun ölüm tehditleri almaya başladı. İslami Hareket örgütünün tehditleri 6 Ekim 1990 günü evine gönderilen kitaplı bombanın patlamasıyla ölümle sonuçlandı.

Uzmanlık alanında birçok makale ve araştırma yazısı bulunan ÜÇOK’un İslam’dan Dönenler ve Yalancı Peygamberler, İslam Devletinde Kadın Hükümdarlar, İslam Tarihi, Emeviler-Abbasiler, Atatürk’ün İzinde Bir Arpa Boyu adlı kitapları vardır.

Eşi Prof. Dr. Coşkun ÜÇOK’u kendinden önce yitiren Bahriye ÜÇOK’un Kumru ÜÇOK adlı bir avukat kızı vardır.

Seçkin kişiliği, Atatürkçülüğü ve bilimsel çalışmalarıyla tanınan Sayın Bahriye ÜÇOK’u aramızdan ayrılışının 24. yılında en iyi duygularla anıyor, Tanrıdan engin rahmet diliyoruz.