Kâmran İnan “DÜNYA TABLOSU İÇİNDE TÜRKİYE” Konulu Konferansı Gerçekleştirdi.
refreshOAuth2Token got the following response:
{ "error": "invalid_request", "error_description": "Missing required parameter: refresh_token" }using refreshToken 

ANKARA ÜNİVERSİTELİLER DERNEĞİ’NİN DÜZENLEDİĞİ KÜLTÜREL ETKİNLİKLERDEN EMEKLİ BÜYÜKELÇİ ve ÖNCEKİ BAKANLARDAN SAYIN KÂMRAN İNAN’IN “DÜNYA TABLOSU İÇİNDE TÜRKİYE” Konulu KONFERANSI 5 NİSAN 2012 GÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ. 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Prof.Dr.Lütfi TAT Salonu’nda verilen konferansa konuklarla birlikte geniş bir üye topluluğu katılmıştır.Dinleyenlerin beğenisiyle karşılanan konferansta Sayın Kâmran İNAN’ın konuşmasından önce Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Semih BASKAN yaptığı açış  konuşmasıyla başlamış ve konuşmacıyı tanıtıp, özgeçmişi ve çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdikten sonra etkinliklerin süreceğini belirtip sözü Sayın İNAN’a bırakmıştır.

Sayın Kâmran İNAN, değinilecek çok konu ve sorun olmasına karşın görüşlerini özetleyerek konuşma yapacağını söylemiştir. Sıksık alkışlarla karşılaşan konuşmasında, Kurtuluş Savaşı sonrası ve nüfusumuzun 15 milyon düzeyinde olduğu yıllarda Türkiye’nin dünyadaki saygınlığına, o dönemlerdeki liderlerimizin niteliklerinin üstünlüğüne değinmiştir. Coğrafî konumu ve nüfusuyla büyük bir güç olan ülkemizin kendi tarihinin büyüklüğü altında ezilircesine belirgin bir varlık gösteremediğinden yakınmış ve bu bağlamda 60 yıldır Nato üyesi olan ülkemizin bir kez bile Nato Genel Sekreteri çıkaramadığını, oysa bizden daha küçük ülkelerin birkaç dönemdir bu görevi aldıklarını anlatmıştır. Borcu borç olarak ödeyen ülkelerin uluslararası saygınlığının azalacağına, borç alanın emir alacağı olumsuzluklara düşüleceğine dikkat çekmiştir.

Uluslararası arenada içe kapanıklık ve etkisizliğin başlıca nedenlerinin eğitimdeki sorunlarla yabancı dil yetersizliğinden kaynaklandığına değinmiş, eğitimi ve görev bilinci yetersizlerinin sayısının arttığının, çalışma disiplini ve görev aşkının köreldiğini, ülkenin sosyo-ekonomik sorunlarına yurttaşların ilgisinin azaldığını, eğitim yatırımlarının yetersiz olduğunu vurgulamıştır.

Ayrıca, okul sayısından çok lojman olduğunu resmî araç ve makam aracı sayısı bakımından dünyada ilk sıralarda olduğumuzu üzülerek belirtmiştir. Medyadaki değişim ve dönüşümlerin de bu olumsuzluk çizgisi doğrultusunda olduğunu, basılan ve okunan kitap sayısının giderek düştüğünü karşılaştırmayla ortaya koymuştur.

Daha sonra dış dünyanın yönelttiği soykırım, suçlama ve tezlerin devlet yönetimince gecikmeden oluşturulacak karşı tezlerle, arşiv belgeleriyle çürütülmesi gerektiği üzerinde durmuştur. Kolonyalizm bakımından sicili temiz olan ülkemizin eski ve şimdiki kolonyalist ülkelere karşı kesin tavırlarla yanıt vermesi gerektiğini yinelemiştir. Tüm sorunların çözüm koşulunun eğitim düzey ve oranının yükseltmek olduğunu, yüksek öğrenim gören yurtdaş sayısının %50’nin üstüne çıkarmak gerektiğini anlatıp izleyenlerin sorularını yanıtladıktan sonra konuşmasını “Devletimize sahip çıkalım” önerisi ile bitirmiştir.

Konferansın bitiminde Dernek Başkanı Prof.Dr.Günal AKBAY kapanış konuşması yaparak Sayın Kâmran İNAN’ın ilgisine ve katkısına teşekkür etmiş ve Başkan Yardımcısı  Yekta Güngör ÖZDEN’le birlikte Sayın Kâmran İNAN’a çiçek sunmuşlardır.

[divider top=”0″] [highlight bg=”#1B60E0″ color=”#ffffff”]FOTOĞRAFLAR[/highlight]
[divider top=”0″] [highlight bg=”#1B60E0″ color=”#ffffff”]VİDEO[/highlight]

Comments are closed.