“Bir Salgın Hikayesi: 1947 Akçakale Veba Epidemisi” Konulu Söyleşisi İlgi Ve Beğeniyle İzlendi

Prof. Dr. Murat ÖZSAN’ın Dernek lokalinde “Bir Salgın Hikayesi: 1947 Akçakale Veba Epidemisi” konulu söyleşisi ilgi ve beğeniyle izlendi.

Sayın ÖZSAN; bilinen en eski hastalıklardan birisi olup, ölüm korkusu ile hatırlanan; pendemileri ile milyonlarca insanın ölümüne neden olan, zaman zaman kıtalara hakim olmuş, büyük göçlerle ulusları sağa sola dağıtan veba salgını sayısının İstanbul’da 1539-1920 tarihleri arasında 25 olduğunu vurgulamıştır.
9 Mart 1947 günü, Urfa’nın Akçakale İlçesi Harbetülgazel köyünde yaşayan üç kişide ağır bir enfeksiyon tablosu haberi ile altı doktor, sağlık memurları, laborant gerekli malzemeler ile Akçakale’ye hareket eder. Kapsamlı bir program ve yoğun çalışma sonucunda salgın önlenir. Prof. Dr. Murat ÖZSAN’ın babası , ekipte görev alan Dr. Kemal ÖZSAN olup, 9 Nisan günü hastalık saptanarak yoğun tedavi sonucunda iyileşir.
Sayın ÖZSAN ve katılımcılara teşekkür ediyor, bundan sonraki söyleşilerde de birlikte olmayı diliyoruz.