30 Eylül 4 Ekim Moldova Gezisi

30 Eylül Ankara’dan başlayan yolculuğumuz Moldova ‘nın başkenti Kişinev’de başladı. 1991 tarihinde SSCB’nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Moldova, Prut ve Dinyester nehirleri ile bölünen bir tarım ülkesidir. Geziye Kişinev merkezinde Holly Gate Anıtı, Nativy Katedrali, Çan kulesi, Katedral Meydanı,Stefan Anıtı ve Stefan Cel Mare parkı gezilerek, el sanatlarının sergilendiği açık pazardan sonra otelimize yerleştik. Akşam yerel tadların servis edildiği bir restoranda ağırlandık.

İkinci gün tek tarafli bağımsızlığını ilan eden kendi bayrağı ve parası olan Transdinyester Cumhuriyetine giriş yaptık. Dinyester Nehri ile Ukrayna arasında uzanan bölgede Bender kalesini gezdik. Derin bir hendek ile çevrili kale Osmanlı Devletinin son sınır kalesi olup 1538 yılında Kanuni Sülayman döneminde Osmanlı idaresine geçerek yeniden inşa edilmiştir.
Daha sonra Transnistria’nın başkenti ve aynı zamanda Moldova’nın en büyük ikinci şehri olan Tiraspol kenti park ve anıtlarını gördükten sonra Ukrayna mutfağını yansıtan restoranda öğle yemeğimizi aldık. Akşam, Kişinev ‘de Moldova Türk Büyükelçiliğinin resepsiyonuna katıldık. Büyükelçi Sayın Hulusi Kılıç Türk misafirlerini uğurladıktan sonra uzunca bir süre bizi misafir ederek ağırladılar.
Gezimizin üçüncü günü Clisova Noua Köyü halı müzesininde sergilenen eski halılara ilişkin bilgilendirildik. Kırsal alanda yaşayan kadınların el emeği ürünlerini izledik. Daha sonra açık hava müzesi kenti Orhei ‘ye gittik. Orhei arkeolojik kent olup mağaraları, günümüzde turizme açılan otantik köyleri, dini yapıları ile etkileyici bir yerleşim yeri Özellikle: burada bulunan ve erken Hıristiyanlık döneminin önemli manastırlarından biridir. Köyde yöresel bir restorantda yemeğimizi yedikten sonra şarap krallığı olarak adlandırlan Krikova’ya hareket ettik. Yol boyu bağların sonbahar görüntüsü ile 130 km. uzunluğunda eski taş ocağından dönüştürülen şarap mahzenine ulaştık. Mahzende araçla gezerek fabrikanın yedi farklı şarabını tadarak Kişineve döndük.
Gezimizin son günü Gagavuz Türklerinin yaşadığı Moldova Cumhuriyeti Gagavuzya Özerk Bölgesini ziyaret ettik. Asılları Göktürk olan ve 18. yüzyıldaki Osmanlı- Rus Savaşları sırasında Dobruca’dan gelip güney bölgelere yerleşen Gagavuz Türklerinin yaşadığı Komrat kentinde ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk Kütüphanesini ziyaret ettik. Daha sonra kuruluşunda Üniversitemizin büyük katkısı olan Komrat Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sergey Zahariya tarafından ağırlanarak üniversite ile görüş alışverişinde bulunduk. Bundan sonra Moldova Cumhuriyeti Gagavuzya Özerk Bölgesi Başkanı Irina Vlah ve çalışma arkadaşları ile Başkanlık binasında görüştük. Başkan Gagavuzya Özerk Bölgesine ilişkin bilgi vererek bizlerle olmanın mutluluğunu ve beklentilerini aktardı. Öğle yemeği molasını yerel tatların sergilendiği bir restoranda alınarak Beşalma köyüne geçtik. Beşalma Etnoğrafya Müzesini ziyaret ettik. Müzede Gagavuz folklorüne ilişkin kısa bir film sonrası hoş bir folk gösterisi izledik.

Gezinin son günü nice güzel gezilerde birlikte olmak dileği ile dönüş yolculuğu için yola çıktık.